#Onderzoek

Schuldhulpverlening door Wsnp-bewindvoerders effectief

Onderzoek

In het kort

Sinds 2021 bieden Wsnp-bewindvoerders in een pilot minnelijke schuldhulp als “secundaire route” in schuldhulpverlening. In deze pilot zijn door Wsnp-bewindvoerders ongeveer 1600-2000 mensen minnelijk geholpen. Uit onze effectmeting blijkt dat deze route vooral effectief is voor complexe dossiers, zoals mensen met niet-saneerbare schulden, ondernemers en ZZP’ers.

BBW 'Effectmeting secundaire route' 2024

Download rapport

Projectinformatie

Opdrachtgever

BBW Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp

Looptijd

Januari - mei 2024

Rol Purpose

Onderzoeker

Purposeteam

Frank en Art-Jan

Hoe effectief is de secundaire route?

In 2021 is de “secundaire route” in schuldhulpverlening als pilot gestart, waarbij Wsnp-bewindvoerders minnelijke schuldhulp bieden. De aanleiding voor het onderzoek was om de effectiviteit van deze route te meten. Het onderzoek richtte zich op drie vragen:

  1. Bereikt de hulpverlening in de pilot mensen die nu niet geholpen worden in reguliere schuldhulp?
  2. Hoe effectief is de hulpverlening voor de hulpvragers in de pilot?
  3. Wat zijn de kosten en baten van de secundaire route (mkba)?

Mixed methods onderzoek

Om deze vragen te beantwoorden zijn 160 dossiers van cliënten geanalyseerd, hebben 70 cliënten en 30 Wsnp-bewindvoerders een enquête ingevuld en zijn 17 interviews met cliënten en andere belanghebbenden uitgevoerd.

Wist je dat...

Via de secundaire route 89% van de cliënten succesvol worden geholpen?

56% van de cliënten nog nooit eerder hulp had gezocht?

57% van de cliënten al langer dan 5 jaar schulden heeft (t.o.v. 35% in reguliere hulp)?

De impact van dit project...

Schuldhulpverlening is met deze secundaire route breder toegankelijk voor mensen met complexe schuldsituaties.

De inwoner vertelt over haar (complexe) schuldensituatie

“In 2014 ben ik gestart met exploitatie van mijn eigen bedrijf. In 2016 werd vervolgens mijn eerste kindje geboren. Samen met het drukke bestaan als ondernemer, de korte nachten en de plotselinge ziekte van een werknemer gingen de zaken wat slechter. Gelukkig kreeg ik de boel weer op de rit, maar in 2020 kwam corona. Daarom wilde ik stoppen met de onderneming, maar dit zorgde voor een langdurig conflict met mijn huurbaas. In 2022 heb ik hulp gezocht bij de gemeente en later ook nog bij een advocatenkantoor met de vraag of zij konden helpen om schulden te regelen en de onderneming te stoppen. Omdat ik mijn huis sowieso moest verkopen, was de voorwaarde om in mijn eigen gemeente te blijven wonen tijdens de schuldregeling geen werkbare optie. En ik wilde zelf beslissen waar ik zou wonen: dit was het laatste waar ik en mijn gezin nog eigen besluiten over kon nemen. Uiteindelijk werd ik gewezen op een WSNP-bewindvoerderskantoor. Ook zij vonden het dossier uitermate complex. Twee minnelijke voorstellen zijn mislukt, maar gelukkig is daarna alsnog de WSNP toegekend.”

Cliënten hebben vaak complexe schuldsituaties

Cliënten in de secundaire route hebben langdurige schulden, 57% heeft al langer dan 5 jaar schulden, in vergelijking met 35% in de reguliere hulpverlening. Ook uit interviews blijkt dat vier van de zes cliënten al meer dan 10 jaar schulden hebben gehad.

Van de cliënten in deze pilot heeft 44% eerder hulp gezocht maar werd niet geholpen, voornamelijk vanwege juridische complexiteit zoals niet saneerbare schulden (26%) en schulden niet te goeder trouw (31%). Opvallend is het hoge percentage ondernemers dat hulp zocht (22% tegenover 5% in reguliere hulp), maar minder vaak geholpen werd.

Een andere reden voor het niet krijgen van hulp waren (impliciete) voorwaarden van de gemeente, zoals het oplossen van een scheiding (6%). 56% van de cliënten had geen eerdere hulp gezocht, waarbij de belangrijkste reden was dat ze het zelf wilden oplossen (51%). Schaamte speelde ook een rol, zij het in mindere mate (32%).

Opschalen ‘secundaire route’

Wij adviseren om in samenwerking met de relevante stakeholders de ‘secundaire route’ breder en structureel beschikbaar te maken. Op die manier kunnen meer mensen met complexe schuldsituaties effectief geholpen worden.

Tevens denken we dat er veel waarde zit in het intensiveren van de samenwerking tussen Wsnp-bewindvoerders en reguliere schuldhulpverleners. Beide partijen kunnen veel aan elkaar hebben en van elkaar leren.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Frank van Jeveren.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.